Ce este HACCP

Categoria: HACCP

HACCP este un acronim al sintagmei Hazard Analysis and Critical Control Point (analiza riscurilor si a punctelor critice de control). HACCP reprezinta o metodologie si un sistem de management in acelasi timp. Ea este folosita pentru a identifica, a preveni si a controla pericolele sau riscurile care pot aparea in domeniul sigurantei alimentare.

Sistemele de management HACCP folosesc urmatoarea metodologie:
1. Efectuati o analiza a pericolelor.
2. Identificati punctele critice de control (PCC).
3. Stabiliti limite critice pentru fiecare punct critic de control.
4. Dezvoltati proceduri pentru a monitoriza punctele critice de control.
5. Concepeti masuri corective pentru a va ocupa de incalcarile punctelor critice de control.
6. Creati un sistem de pastrare a evidentelor asupra sigurantei alimentare.
7. Validati-va si verificati-va sistemul de siguranta.

HACCP a fost dezvoltata de Comisia Codex Alimentarius. Puteti vizita aici site-ul acesteia: http://www.codexalimentarius.net/.
Chiar daca mai sus cei sapte pasi au fost caracterizati drept o metodologie, ei sunt numiti in mod traditional principiile HACCP.

Ce este HACCP