Verificarea (ISO 9001)

Categoria: ISO 9001

Verificarea – definitie conf. ISO 9000

Verificarea este un proces. Procesul de verificare foloseste probe obiective pentru a confirma ca cerintele specificate au fost indeplinite. Oricand sunt indeplinite cerintele specificate, inseamna ca s-a ajuns la o pozitie verificata.

In contextul acestui standard pentru managementul calitatii (standardul ISO 9001), termenul de verificare este folosit cel putin in doua situatii diferite: proiectare si dezvoltare, ca si achizitionare. Verificarile proiectarii si dezvoltarii folosesc probe obiective pentru a confirma ca iesirile proiectarii si dezvoltarii indeplinesc cerintele specificate in intrari. Similar, probele obiective trebuie sa fie folosite pentru a verifica sau confirma ca produsele achizitionate indeplinesc cerintele specificate la achizitionare.

Exista mai multe cai de a verifica daca cerintele au fost indeplinite. De pilda, ati putea efectua teste, demonstratii, calcule, compara specificatiile de proiectare a unui model nou cu unul deja dovedit ca viabil, sau ati mai putea inspecta documentele inainte de lansare.

Verificarea (ISO 9001)