Cum puteti obtine marcajul CE

Categoria: Articole

Pentru a realiza acest obiectiv, de a obtine o certificare de produs, mai jos sunt subliniate o serie de etape:

In functie de produs si de natura riscurilor potentiale ale utilizarii acestuia exista un numar de alternative care se pot aplica unor situatii diverse.

• Identificati exact care directiva se aplica produsului d-voastra. Daca se aplica mai mult de o directiva sunteti obligat sa va conformati tuturor acestora.

• Determinati masura in care produsul d-voastra se conformeaza cerintelor esentiale legate de proiectare si fabricatie din cadrul directivelor aplicate.

• Alegeti procedura de evaluare a conformitatii din cadrul optiunilor prezente in cadrul directivelor care reglementeaza produsul. In mod obisnuit directivele folosesc o serie de intrebari legate de natura produsului d-voastra pentru a clasifica nivelul de risc. Ca referinta se poate folosi un ghid numit „Proceduri de evaluare a conformitatii”. Ghidul include toate optiunie acceptabile pentru ca un producator sa-si certifice produsul si sa poate folosi marcajul CE. Exista optiuni pentru produsele care prezinta risc minim care includ o autocertificare, cand producatorul pregateste o declaratie de conformitate si aplica marcajul CE propriului produs. In cazul produselor ce prezinta risc ridicat sunt necesare o serie de teste, audituri sau certificate aditionale din partea unui organism reglementator.

• Selectati standardele aplicabile produsului si metodele de testare ale acestuia. Daca testarea produsului se va face extern, selectati un laborator independent.

• Numiti un reprezentant autorizat pentru aspectele de reglementare ale produsului d-voastra in Uniunea Europeana. O serie de directive impun ca producatorul sa aleaga un reprezentant in Europa care sa gestioneze documentatia tehnica intr-o maniera eficienta cand este chemat de autoritati. Directivele stipuleaza in cazul multor produse ca o serie de fisiere documentative tehnice sa fie pregatite de producator. Documentatia tehnica contine informatii care certifica faptul ca testele au fost efectuate in mod corespunzator si ca produsul supus testarii se conformeaza standardelor aplicabile.

• Pregatiti o declaratie de conformitate care include o lista de directive si de standarde cu care produsul d-voastra este conform; adaugati elemente de identificare ale produsului, numele producatorului, adresa si semnatura. Declaratia de conformitate contine informatii adecvate pentru urmarirea traseului produslui pana la fabricant sau la reprezentantul sau autorizat in cadrul Uniunii Europene.

• Atasati marcajul CE produsului d-voastra. Exista o serie de reguli specifice legate de acesta operatie. Aceste reguli abordeaza aspectele legate de marimea si localizarea marcajului, atasarea marcajului pe produse, ambalaje sau materiale si documente expediate o data cu produsul precum si o serie de limitari ale aplicarii marcajului legate de cui ii este permis sa efectueze acesta operatiune si cand.

Cum puteti obtine marcajul CE