ISO 22000
Definitii certificare ISO 22000
ISO 22000:2018
ISO 22000:2018 – Sisteme de management al siguranței alimentare – Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar ISO 22000:2018 specifică cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor (SMSA) pentru a permite unei organizații care este direct sau indirect implicată în lanțul alimentar: a) să planifice, să pună în aplicare, să opereze, să mențină […]
definitie ...Verificarea
Verificarea (ISO 22000 pentru siguranta alimentara) este un proces care foloseste probe obiective pentru a confirma ca cerintele specifice au fost indeplinite. In contextul acestui standard ISO 22000, se doreste ca dvs. sa verificati daca sistemul dvs. de management al sigurantei alimentare (SMSA) a fost implementat. Mai precis, se asteapta ca dvs. sa faceti cel […]
definitie ...Validarea
Validarea (conf. ISO 22000 pentru siguranta alimentara) este un proces folosit pentru a garanta ca masurile de control aplicate sigurantei alimentare sunt capabile de eficacitate. Procesul de validare foloseste probe pentru a determina daca masurile de control sunt sau nu capabile sa controleze riscurile de siguranta alimentara si sa garanteze ca produsele finite sunt sigure. […]
definitie ...Programele preliminare operationale
Programele preliminare operationale (PPO) – conform ISO 22000 pentru siguranta alimentara – sunt programe preliminare (PP) care sunt esentiale. Ele sunt esentiale deoarece o analiza a riscurilor a aratat ca ele sunt absolut necesare pentru a controla riscuri specifice legate de siguranta alimentara. PPO sunt folosite pentru a reduce probabilitatea ca produsele sa fie expuse […]
definitie ...Sistemul de urmarire
Posibilitatea de urmarire reprezinta abilitatea de a identifica si de a da de urma istoricului, locatiei si aplicarii produselor si materialelor. Conform standardului international ISO 22000 pentru siguranta alimentara, un sistem de urmarire inregistreaza si urmareste produsele si materialele de cand acestea vin de la furnizori, pana cand sunt prelucrate si distribuite ca produse finite.
definitie ...Procedura (ISO 22000)
Procedurile (ISO 22000 pentru siguranta alimentara) controleaza procese sau activitati. O procedura bine definita controleaza un proces distict sau o activitate distincta, inclusiv datele de intrare si de iesire asociate acestora. O astfel de procedura defineste sarcinile care trebuie indeplinite si explica modul in care trebuie indeplinite, de care cine si in ce circumstante. In […]
definitie ...Produsele neconforme
In contextul ISO 22000 (un standard pentru siguranta alimentara), produsele neconforme sunt acele produse potential nesigure. Produsele neconforme sunt potential nesigure deoarece au fost produse sau manufacturate intr-o perioada in care limitele critice au fost incalcate sau depasite sau cand o organizatie a pierdut controlul asupra unui program preliminar (PP) sau asupra unui program preliminar […]
definitie ...Analizele efectuate de management
Scopul unei analize efectuate de management (conf. ISO 22000 pentru siguranta alimentara) este de a evalua performanta generala a sistemului de management al sigurantei alimentare dintr-o organizatie si de a identifica oportunitatile de imbunatatire. Aceste analize sunt efectuate in mod regulat de managerii de varf dintr-o organizatie.
definitie ...Evidentele privind siguranta alimentara
Evidentele privind siguranta alimentara (conf. ISO 22000) sunt documente care contin probe obiective care arata cat de bine sunt efectuate activitatile legate de siguranta alimentelor sau ce tipuri de rezultate sunt obtinute. Evidentele privind siguranta alimentara documenteaza intotdeauna ceea ce s-a intamplat in trecut.
definitie ...Auditul intern
Un audit intern (conform ISO 22000 pentru siguranta alimentara este un proces sistematic de strangere de probe, efectuat cu scopul de a determina cat de bine reuseste un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA) sa indeplineasca o serie de asteptari. Potrivit sectiunii 8.4.1 a acestui standard ISO 22000, auditurile interne efectuate in organizatia dvs. […]
definitie ...