Programele preliminare operationale
Categoria: ISO 22000
Programele preliminare operationale (PPO) – conform ISO 22000 pentru siguranta alimentara – sunt programe preliminare (PP) care sunt esentiale. Ele sunt esentiale deoarece o analiza a riscurilor a aratat ca ele sunt absolut necesare pentru a controla riscuri specifice legate de siguranta alimentara.
PPO sunt folosite pentru a reduce probabilitatea ca produsele sa fie expuse pericolelor, ca ele sa fie contaminate si, de asemenea, ca riscurile sa prolifereze. PPO mai sunt folosit si la reducerea probabilitatii ca mediul sa fie expus la riscuri, ca el sa fie contaminat si ca pericolele sa se prolifereze in mediul inconjurator.
Aveti in vedere folosirea unui program preliminar operational (PPO) pentru a gestiona o masura de control:
• Daca nu este nevoie de un control strict.
• Daca nu este probabil ca o masura de control sa esueze in viitor.
• Daca un control esuat nu ar avea consecinte severe.
• Daca monitorizarea si masurile corective rapide nu sunt realizabile.
• Daca masurile dvs. de control nu trebuie sa fie capabile sa faca fata unei variabilitati semnificative a prelucrarii.
• Daca masurile dvs. de control nu sunt concepute pentru a elimina sau a reduce nivelul unui nivel anume de risc al sigurantei alimentare.
• Daca locul masurilor de control in sistem arata ca este convenabil ca ele sa faca parte din PPO.
• Daca o anume masura de control ajuta la sporirea eficacitatii unei altei masuri de control care este si ea parte a PPO.
In cazul in care conditiile de mai sus nu par sa se aplice masurilor dvs. specifice de control, luati in considerare folosirea unui plan HACCP / ISO 22000 pentru siguranta alimentara.
Nota: Planurile HACCP folosesc punctele critice de control (PCC) si limitele critice pentru a controla pericolele legate de siguranta alimentara, in timp ce programele preliminare operationale nu fac acest lucru.