Definitii certificare ISO 22000

Politicile referitoare la siguranta alimentara

Politicile referitoare la siguranta alimentara definesc (ISO 22000) in mod oficial angajamentul unei organizatii fata de siguranta alimentara. Ele exprima, in termeni generali, ceea ce intentioneaza managementul de varf sa intreprinda in privinta sigurantei alimentare si descriu directia pe care isi doreste sa o ia o organizatie anume. Mai precis, o declaratie privind politicile referitoare […]

definitie ...

Actiunile corective

Actiunile corective (conform ISO 22000 pentru siguranta alimentara) reprezinta pasii urmati pentru a elimina cauzele unei neconformitati existente. Procesul prin care au ele loc include o analiza a cauzelor si este conceput pentru a preveni repetarea.

definitie ...

Sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)

Un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA) este o retea de elemente legate intre ele care se combina pentru a garanta faptul ca alimentele nu cauzeaza efecte adverse asupra sanatatii oamenilor. Aceste elemente includ programe, planuri, politici, proceduri, practici, procese, teluri, obiective, metode, masuri de control, roluri, responsabilitati, relatii, documente, evidente si resurse. Un […]

definitie ...

Pericolele legate de siguranta alimentara

Acestea reprezinta substante sau stari care ar putea cauza efecte adverse asupra sanatatii consumatorilor. Substantele se pot afla fie in interiorul alimentelor, fie pe acestea si pot fi biologice, chimice ori fizice. Mai mult chiar, starea alimentului insusi poate fi periculoasa. Pericolele legate de siguranta alimentara (conf. ISO 22000) pot proveni si din furajele animalelor […]

definitie ...

Siguranta alimentara

Conceptul de baza al sigurantei alimentare este acesta: alimentele nu vor dauna consumatorului atata timp cat indrumarile privind destinatia folosirii vor fi urmate atunci cand alimentele sunt pregatite sau consumate. Dimpotriva, alimentele sunt potential daunatoare in cazul in care au fost expuse unor substante periculoase, iar indrumarile de folosire nu au fost urmate.

definitie ...

Produsul finit

Un produs finit, conform standardului ISO 22000 pentru siguranta alimentara, este un produs terminat. El nu mai are nevoie de nicio prelucrare si nicio trasformare ulterioara. Cu toate acestea, un produs finit al unei organizatii poate constitui un ingredient sau o materie prima pentru alta organizatie sau pentru clienti.

definitie ...

Limita critica

Limitele critice (a se vedea mai jos) sunt fixate la punctele critice de control. O limita critica este un criteriu sau o granita care se foloseste pentru a distinge intre ceea ce este acceptabil (sigur) si ceea ce este neacceptabil (nesigur). O limita critica este o valoare a unui parametru sau a unei variabile. Limitele […]

definitie ...

Masurile de control

Masurile de control reprezinta actiuni sau activitati folosite pentru gestionarea si controlarea pericolelor legate de siguranta alimentelor. Masurile de control trebuie sa fie capabile sa previna sau sa elimine pericolele legate de siguranta alimentelor sau sa le reduca la un nivel acceptabil. Va rugam sa consultati Codexul accesand adresa http://www.codexalimentarius.net pentru exemple de masuri specifice […]

definitie ...

Corectii ISO 22000

O corectie reprezinta orice masura care este luata pentru a elimina o neconformitate. In contextul standardului ISO 22000, o corectie este orice masura luata pentru a va ocupa mai ales de produsele potential nesigure (produsele neconforme). Corectiile pot include urmatoarele tipuri de masuri: reprelucrarea sau prelucrarea suplimentara a produselor potential nesigure, destinarea lor catre o […]

definitie ...

Analiza pericolelor alimentare

Analiza pericolelor legate de siguranta alimentara Aceasta analiza se efectueaza cu scopul de a determina care pericole trebuie controlate, cat de mult control este necesar si ce combinatie de masuri de control ar trebui folosita pentru a fi siguri ca alimentele sunt sigure. In contextul standardului ISO 22000 (sectiunea 7.4), analiza pericolelor legate de siguranta […]

definitie ...