Pastrarea produsului, conform standardului ISO 9001

Categoria: Articole

Implementarea ISO 9001: Realizarea produsului – Productia si prestarea de servicii – Pastrarea produsului

Pastrarea produsului – Sinteza ideilor principale

ISO 9001

Organizatia trebuie sa se asigure ca produsul si componentele acestuia respecta specificatiile provenite de la client sau de orice alta natura, de-a lungul intregului proces de productie, pana la livrare.

ISO 9004

Se recomanda ca managementul sa asigure resursele necesare pentru a proteja produsul de la distrugere, deteriorare sau folosire gresita in timpul cat este in proprietatea organizatiei si sa informeze clientul si toate partile interesate cu privire la ce este necesar pentru a conserva produsul de-a lungul ciclului de viata al acestuia.

Intrebari utile pentru auditul intern

• Produsul este identificat de-a lungul procesarii interne si a livrarii?
• Organizatia mentine conformitatea fata de cerintele clientului in timpul manipularii asociate procesarii interne si a livrarii,?
• Organizatia mentine conformitatea fata de cerintele clientului in timpul ambalarii asociate procesarii interne si livrarii?
• Organizatia mentine conformitatea fata de cerintele clientului la stocarea produsului din timpul procesarii interne si a livrarii?
• Organizatia protejeaza produsul de-a lungul procesarii interne si a livrarii in vederea respectarii conformitatii fata de cerintele clientului?

Rezumatul activitatilor manageriale referitoare la pastrarea produsului

Pentru a putea controla manipularea, ambalarea, stocarea, conservarea si livrarea produsului, se recomanda ca managementul sa ia in considerare cerintele speciale in functie de natura produsului, cum ar fi:

• Software
• Echipamente electronice
• Materiale periculoase
• Produse care necesita personal specializat
• Materiale sau produse unice sau imposibil de inlocuit

Rezumatul actiunilor referitoare la pastrarea produsului

1. Pastrati conformitatea produsului de-a lungul procesarii si livrarii acestuia (cerinta se aplica si partilor componente ale produsului)
2. Intre metodele de pastrare includeti:
a. Identificarea
b. Manipularea
c. Ambalarea
d. Stocarea
e. Protejarea

Pastrarea produsului, conform standardului ISO 9001