Programele preliminare

Categoria: HACCP

Programele preliminare (PP) reprezinta conditiile pe care trebuie sa le stabiliti in cadrul lantului alimentar, ca si activitatile si practicile care trebuie intreprinse pentru a pune la punct si a mentine un mediu igienic. PP trebuie sa fie corespunzatoare si capabile sa produca produse finite sigure si sa furnizeze alimente sigure consumului uman. PP sprijina planurile HACCP.

Pentru a alege cele mai potrivite PP, organizatiile trebuie sa aiba in vedere tipul lor propriu de organizare si propriile circumstante unice lor, ca si capacitatile furnizorilor lor si a furnizorilor lor de servicii.

Pentru a alege cele mai potrivite PP, organizatiile trebuie sa se mai gandeasca si la nevoile si asteptarile clientilor; sa ia in considerare cerintele legale si regulamentele; sa aiba in vedere bunele practici din segmentul lor din lantul alimentar; si sa reflecteze, de asemenea, asupra tuturor standardelor si liniilor directoare relevante.

PP mai sunt denumite si practici bune de igiena, practici bune agricole, practici bune de productie, practici bune de manufacturare, practici bune de distributie si practici bune de comert/afaceri.
Vizitati site-ul Codex: http://www.codexalimentarius.net pentru a vedea exemple concrete de PP si a accesa toate publicatiile din domeniul sigurantei alimentare.

Programele preliminare